"Iedere vrouw is in staat zichzelf te helen en zichzelf te (her)ontdekken"

Onverwerkte ervaringen en emoties

 

Een onverwerkte ervaring of emotie dragen we nog bij ons. Trauma is pijn die is weggestopt omdat het op dat moment te moeilijk was om te voelen, misschien was de ervaring te heftig om in haar volle omgang te beleven. We duwen het weg, soms zo diep dat het lijkt alsof het is verdwenen, maar het is niet weg. Het ligt opgeslagen in het gebied van ons onderbewustzijn.

 

Deze onverwerkte emoties manifesteren zich als energetische blokkades in ons wezen, waardoor de vrije stroom van levensenergie wordt belemmerd. Onze ziel wil niets liever dat deze onverwerkte pijn naar de oppervlakte brengen, zodat het erkend, begrepen en geheeld kan worden. Daarom belanden we soms onbewust in situaties die ons confronteren met vergelijkbare pijn, als een uitnodiging om deze oude wonden te helen en te integreren. Zodat jij jezelf kan bevrijden van ballast en alle geblokkeerde energie weer kan gaan stromen.

 

Zolang de oorspronkelijke wonden niet geheeld worden, blijven situaties zich aandienen waarin we met de oude pijn worden geconfronteerd. Dit is merkbaar bij individuen die steeds opnieuw verstrikt raken in destructieve relaties, alsook bij families die generatie op generatie alle mogelijke verstoringen doorgeven aan hun kinderen.

 

Het mooiste wat je kunt doen voor jezelf en voor anderen is bewust met je pijn om te gaan en te onderzoeken waar de pijn is ontstaan. Door het licht van je bewustzijn op deze donkerste plekken te laten schijnen, kun je blokkades in het onderbewustzijn helen en de stroom van levensenergie herstellen.


Reïncarnatie- & regressietherapie


Reïncarnatie- en regressietherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op het verkennen en verwerken van onverwerkte emotionele of traumatische ervaringen uit het verleden. Het uitgangspunt is dat de mens niet alleen een verzameling is van biochemische processen, maar een uniek wezen met een ziel. Een ziel die meerdere levens doormaakt.Het doel van reïncarnatie- en regressietherapie is om inzicht te krijgen in de oorsprong van bepaalde problemen, klachten of patronen die in het huidige leven voorkomen en deze te verminderen of op te lossen.


Het verschil tussen reïncarnatie- & regressietherapie


Regressietherapie richt zich op het verkennen van ervaringen uit het verleden van het huidige leven. Dit kan gaan van recente gebeurtenissen tot herinneringen uit de jeugd, geboorte, zwangerschap of zelf conceptie.


Reïncarnatietherapie daartegen is gebaseerd op het geloof in reïncarnatie, het concept dat dat de ziel na de dood terugkomt in een nieuw lichaam. De focus ligt op het contact maken met herinneringen en ervaringen uit vorige levens en het oplossen van eventuele blokkades die hiermee verband houden. Dit kunnen beelden, gevoelens, scènes of verhalen zijn die naar voren komen.


Soms is wat we hebben meegemaakt tijdens een vorig leven zo pijnlijk of verwarrend geweest, dat we deze ervaringen toen niet goed konden verwerken. Het gevolg is dat ze na de dood als trauma’s in de ziel voortleven. Deze trauma’s kunnen onbewust actief blijven in de ziel en op die manier zorgen voor beperkingen en blokkades in de vorm van problemen, symptomen of klachten in het huidige leven.


Om te ervaren dat reïncarnatie- en regressietherapie werkt, hoef je niet in vorige levens te geloven. Je kunt een vorig leven ook zien als een metafoor voor en uitvergroting van je huidige thematiek.


Het is belangrijk om te vermelden dat deze vorm van therapie controversieel is en dat er verschillende opvattingen en benaderingen bestaan binnen het veld. Ik raad je altijd aan om samen te werken met een gekwalificeerde therapeut, die is opgeleid door een professionele en erkende opleider en is aangesloten bij een beroepsvereniging of intervisiegroep.

Waar kan regressietherapie je bij kan helpen?


Angst, onrust, geen levensvreugde ervaren, twijfelen aan eigen bestaansrecht, gebrek aan energie (trauma kost energie!), stemmingswisselingen, minderwaardigheidsgevoel, wrok, moeite met keuzes maken en eigen grenzen aangeven, verlatingsangst, wantrouwen in de ander, autoriteitsproblemen, gevoel van spanning en onder druk staan. Schuld en schaamte bij gevoel van tekortschieten, slapeloosheid, piekeren.

Voor wie is deze vorm van therapie geschikt?


Of je nu wel of niet in een ‘ziel’ gelooft, of je nu wel of niet bekend bent met vorige levens: als jij open staat voor een therapievorm waarbij niet alleen wordt gesproken op mentaal niveau, maar waar het vooral gaat om lichaamsbewustzijn en het doorvoelen van emoties, dan is deze vorm van therapie werkend voor jou. Wanneer jij verbanden gaat leggen tussen toen en nu, wanneer jij gaat inzien welke omstandigheden invloed hebben (gehad) op jou gedrag, ben jij in staat innerlijke rust te gaan ervaren.

Hoe gaat een sessie in de praktijk?


De eerste afspraak is altijd een uitgebreide intake van twee uur waarin de biografische informatie duidelijk wordt die met jouw probleem of klacht te maken heeft.


In de volgende sessies breng ik de cliënt in een staat van trance. Trance is een heel natuurlijk verschijnsel en ontstaat vanzelf door je te concentreren. In deze staat van bewustzijn ben je in staat om herinneringen en gevoelens uit het verleden op te roepen en te verkennen. Doordat een deel van je bewustzijn aanwezig blijft in het nu, kan je ontdekken hoe een vroegere ervaring tot op dit moment heeft doorgewerkt. 


Als therapeut stel ik vragen waardoor jij inzicht krijgt in de problemen waar jij in je leven tegenaan loopt. Vervolgens onderzoeken we door welke ervaringen in het verleden de problemen zijn ontstaan. Het gaat erom dat de cliënt de ervaringen zodanig herbeleeft dat deze de onverwerkte elementen ervan op emotioneel, lichamelijk, mentaal en spiritueel/energetisch niveau alsnog verwerkt.